Ivo Markov's web site [Personal & Public]. Welcome to my rather simple website containing various information of my hobbies, trips, work and other stuff... The site is mainly in english but there may be some portions written in bulgarian.
In the middle of creation!
Karandila 2009 moto meeting - planning...
Skip Navigation LinksHOME > GALLERY > 2008.06.21-22 - Sunny enduro weekend
Слънчева ендуро разходка
 [28-29.06.2008]


Деня е събота, времето е слънчево, синоптиците отново не познаха - облачето с гръмотевичката явно е значело топло и усмихнато време. Уговорката ни с Деян от предния ден бе старт в ранния следобяд и спокойна разходка съобразена с моята неопитност. След като излязохме от София, което и да ме изтезавате с набиване на клечки под ноктите не бих могъл да издам как стана, поехме по черни пътища към Батулия. За първи път се сблъсквам с красотите на Врачанския балкан и оправдавайки очаванията ми, гледките спряха дъха ми.


След кратката почивка стигнахме Батулия, "шибнахме" по едно безалкохолно и продължихме по пътя към ман. Седемте престола.


Времето все още бе с нас и напичаше безмилостно, а аз въпреки бавното, но качествено сваряване не можех да не спра да поснимам природата и бързо отдалечаващите ми спътници.


На хоризонта се появиха облаци, но понеже не ни беше страх, боязливо ни заобиколиха. 
Деян спираше и ми даваше ценни съвети, относно как да останат здрави, колкото се може повече кости и след едно добро спускане се озовахме в Брезовдол.


От тук по асфалт стигнахме до манастира, който с годините според мен бе станал още по-прелестно място. Самия той ни порешна радушно и ни принуди да останем там, като уговори времето да спази обещаното от синоптиците и да повали. 


Това предопредели ранното ни преобличане и активна почивка, на раздумка с попа. Вечерта все пак дойде и се извадиха едни гайди и сунгурларска ракия, запяха се едни български песни и за всичко бе виновно момчето надуващо този толкова български и благозвучен инструмент.


Захласнат от приятният звук, продължихме да се радваме на истината скрила се в думите, сами по себе си не значещи нищо, ако не бяха от приятели и постепенно премина в сладка умора и желание за почивка. Тя обаче не попречи на прозорливостта, относно яркостта на сутрешното слънце и Деян сръчно покри прозореца с одеяло, което преревърна сутринта в нещо което сънливо пропуснахме. Станахме почти по обяд и манастира бе пълен с хора, все пак бе Петровден.


Хапнахме набързо и се отправихме към вр. Козница, като аз следвах а на Деян според би трябвало да се е схванал врата от обръщане да види дали съм добре. Пътя нагоре бе сравнително лесен, но изпълнен с красиви гледки.
Върха откри красиви гледки и дори Витоша и прашна София бяха лесно различими. Фауната не отстъпваше на флората и пеперудите се любеха, без да им мигне окото (или аналога при тях) от нахалния брадясал тип с фотоапарат, тикайки обектива в носовете им (или аналога при тях), калинките бяха решили да се заселят в каските, а на връщане магаре родител пазеше малкото от лошите и шумни батковци.


Ето това е един истински "слънчев" уикенд, за който благодаря на доктора и нежната му половинка.

Иво Марков