Тръгване на 24.05.2007г. в 10.30 от тук.

 

Здравейте,

По случай наближаващите четири почивни дни – 24-27.05.2007г., реших да организирам една почивка в централните части на Родопи. По това време на годината всичко се ражда за нов живот и на фона на снежно белите изминали месеци, ни зарежда с нова енергия.

 

Идеята, подхвърлена от приятел си позволих да доразвия до следния план:

В четвъртък (24.05.2007г.) основната група  потегля от София с автомобил/и. По късно същият ден ще потегля и аз, но с мотоциклет. В зависимост от обстоятелствата ще потегля или с ендуро или с турист. Независимо от вида мотоциклет, смятам да се придържам към асфалтирани пътища. Избраният от мен маршрут е: София – Панчерево – Самоков – Боровец – Костенец – Белово – Септември – Велинград – Батак – яз. Голям Беглик, карта тук. Там ще се установим и ще е база и изходна точка за следващите дни.

Връщане в неделя (27.05.2007г).

 

Аз лично ще нося палатка, шалте и спален чувал, но не е задължително да ги използвам.

 

Хотели в станции в местността има евтини и налични, и не е проблем да бъдат резервирани. След началото на организацията, ще се види дали има нужда от предварителна резервация, подсигуряване на храна и напитки.

 

Идеята на мероприятието засега, е волна четиридневна програма с три нощувки и изследване на възможно най-забутаните местенца край това вълшебно място. Тук идва на дневен ред и идеята за начините на придвижване, след като веднъж ще сме се установили. Приятни идеи, биха били – колела, проходими мотоциклети, лодки, коли и т.н. В зависимост от броя на хората, които ще се съберем и интересите които имаме, е възможно да се образуват групи с велосипеди (за целта трябва да си ги донесете), групи с мотоциклети (да, ще си го взема със сигурност), колите са сигурни, а защо не и пешеходен туризъм. Някои от дните в случай, че е избран креватният туризъм е възможно да си направим барбекю, за което ще е нужно и самото барбекю – всичко останало ще е възможно да се набави в околността. В случай на палатков туризъм, то лагерният огън ще си го има всяка вечер.

 

Ще отделя част от тази вечер в online-изследване на региона и определянето на посоките, в зависимост от интересите.

------

Ето едно местенце, подходящо за хората изпитващи остра нужда от топла вода:

Хотел “Рай” **

Намира се в близост до язовирната стена на язовир “Голям Беглик” /бивш “Васил Коларов”/, в сърцето на Родопите, на 30 км от град Батак. Разполага със 150 места /стаи с 2 и 3 легла/. Всички стаи са със самостоятелен санитарен възел и тераса. Има ресторант, бар, сауна, зала за учебни занятия, ски-гардероб и ски-влек за начинаещи.

телефони за резервации : 035532004
управител: 0897716899

телефона на управителя не е верен!

цени: 10 лева на човек в стая с две легла
30 лева - апартамент в него има две легла и разтегателен диван

Хотелчето е супер непретенциозно, страшно ефтино и е до язвоира!

 

------

Подходящи места за посещения:

Пещера Снежанка

Снежанка е пещера, разположена в Баташката планина, в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. Открита е през 1961 година. Тя е трудно достъпна (около половин час нагоре по стръмна пътека), но в нея могат да се видят едни от най-красивите ледникови форми в България. Пещерата е сравнително малка. Дължината е само 145 м, с постоянна годишна температура 6°. Пещерата е образувана от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.

Пещерата е богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Състои се от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала,изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата.

В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.

 

Моля всички желаещи да споделим тези четири почивни дни, да се свържат с мен на 0886702453 или е-mail: markovivо@тозиДомейн.

        

Следете сайта за развитие!!!

 

С обич и надежди някакви,

 

Иво

 

П.С. Ето Ви и още малко снимки за вдъхновение...