Ivo Markov's web site [Personal & Public]. Welcome to my rather simple website containing various information of my hobbies, trips, work and other stuff... The site is mainly in english but there may be some portions written in bulgarian.
In the middle of creation!
Karandila 2009 moto meeting - planning...
Skip Navigation LinksHOME > MOTO > For sale > 1995 Aprilia Pegaso

     Здравейте,
Тук ще дам малко по-подробна информация за мотоциклета, който продавам.

     Първо моделът е Apriliа Pegaso, кубатурата му е 650cm3, едноцилиндров с 5 клапана (3 смукателни и 2 изпускателни. Карбураторите са два (не се нуждаят от реглаж понеже са на един цилиндър) Mikuni BST 33 B424, сух тежи около 160кг. Височината на седалката е 84см., което ме притесни когато го купувах понеже съм скромните 172см. висок, но свикнах бързо (сезона свършваше и нямах голям избор ;) ). Гумите с които е са в добро състояние, веригата е почти нова (на 6000км), маслото, масления филтър, свеща и антифриза са сменени есента на 2005 с маркови такива но имам и ново масло за напролет което е включено в цената. Има две падания в моите ръце, за радост не в движение. Първото от място поради скъсан болт на окачването което ми струваше сташно много нерви и 5лв. в сервиз. Второто беше по моя вина и отново на място. Последствията са 3 драскотини по левия заден спойлер с ширина 1-3 мм и дължина не повече от 3см. и 5см. пукнатина на (не знам как се казва със сигурност, така че не се смейте) ветробрана на лявата ръкохватка които със сигурност няма да се видят на снимките :).

     Двигателя е Rotax 655 (Австрийски, не италиански - да не се обижда никой с априлия), 50-на кончета и 54Nm въртящ момент, четиритактов с 5 клапана DOHC (два вала, един за смукателните и един за изпускателните клапани), водно охлаждане, 5 скорости, алуминиева рама, 2 маслени помпи с маслен резервоар в рамата. Двигателя е идентичен с този монтиран на BMW 650F и до днес, което би трябвало да говори за качествата му. Части биха могли да се намерят, както от представителството на Априлия в София (имал съм късмета да не ползвам услугите им досега), така и от представителството на BMW, поради идентичноста с BMW 650F. Предницата е обърната и има съвсем лек теч на десния кол, предполагам че е възможно да са сложени неправилно семерингите, продавам го с комплект семеринги закупени от Макея. Сложил съм му 25-литрова Top Case на Kappa, която ще се уверите от снимките му стои много добре :)! Сътоянието и е много добро, без драскотини.

     За самия мотоциклет мога да кажа че е доста сприхав, за което допринася 1-я цилиндър и единствената разлика от двигателя на BMW 650 F - главата с 3 а не 2 смукателни клапана. Трябва да се внимава с подаването на газ, за да няма неприятни изненади. Дизайна е по италианки красив а сърцето по Австрийски здраво. Нормалните му обороти ги дават 1400 но на 3-та скорост ви е нужно поне 2000-2500 за да избегнете вибрациите ако натоварвате двигателя. За съжаление 1-цилиндровия мотоциклет освен с огромен въртящ момент на ниски обороти се слави и с повечко вибрации, кото при Априлия са решени с балансиращ вал, но въпреки това не е приятно да го караш на минималнит обороти.

     Километража показва 46000 което беше доста стресиращо когато го оглеждах но аз си мисля, че щом човек си купи мотоциклет го кара и не е нормално мотоциклети на две години да са на по 20000км. а тези на по 10-15 години отново да са на 20000, максимум 23000км ;). Така че моя си е на 46000 което за вече 9-те му годинки звучат нормално. Двигателя няма странични шумове, специално съм спирал при полицаи с BMW-та 650F за да сравнявам звука на машините и отанах доволен :). Аспусите са два и са сменявани с "по-маркови" и е станал малко по-шумен, предполагам и малко по-мощен, аз нямам пръст в процедурата но повишаването на шума не е драстично а и изглеждат по-добре от оригиналните.

     Дефектите от самото му взимане са: счупена ключалка на волана и седалката. Ключалката на волана е свалена и заменена с неоригинална, намерил съм оригинална и ще я сменя, независимо дали някой ще ми се обади :).
     Мотоциклета се намира в София и от самото му придобиване е съхраняван в подземен гараж, където се намира и сега. Акумулатора може и да не става, макар и да е прибран на топло. Ако наистина не е наред, ще го заменя с нов такъв при евентуална покупка.

     Ето Ви малко снимки за да добиете по-ясна представа:

Цената му е 3500лв., което според мен е реално и включва допълнително:
     Top Case - Kappa
     Семеринги за предницата, закупени от Макея
     Масло за следващата смяна, закупени от Макея
     Ако се наложи, нов акумулатор
     5 литра гориво ;-)

     За връзка:
          Иво Марков, тел.:0886702453, e-mail: ivo_markov@abv.bg

Допълнение (10.02.2006 г.) - промяна на офертата
     Здравейте,
Понеже съм поръчал следните части от HWAK Ltd. (официалното представителство на Априлия за България):
     1. handle-bar lock | ??????? | 150 лв. /заключващ механизъм на кормилото/
     2. odometer gear | 8102176 | 63 лв. /чревячен механизъм/
     3. odometer cable | 8114399 | 40 лв. /жило на километража/
     4. central stand | 8790147 | 177 лв./централна степенка/
     5. -> spring | ??????? | 11 лв. /пружина за централната степенка/
     6. -> spring | ??????? | 6 лв. /пружина за централната степенка/
     7. -> springprot | ??????? | 3 лв. /водач за пружина за централната степенка/
     8. 2 x Gasket | ??????? | 30 лв. /2-те гарнитури при евентуално бъдещо отваряне на двигателя/
     9. oil seal | 0230195 | 30 лв. /семеринг на водната помпа/
     10. saddle lock | 3201564 | 60 лв. /заключващ механизъм на седалката/
     11. LH and RH | ??????? | 370 лв. /протектори за двигателя - ляв и десен/

     общо 940 лв.

Нещата, които поемам изцяло аз и не са описани във страницата са 1, 2 и 3 на обща сума от 253 лв., следователно сумата която трябва да се доплати е следната: 940 - 253 = 687 лв.
(2 и 3 им минах отгоре докато се опитвах да го паля и ме е срам да кажа, че забравих да махна въжето с което заключвам предната гума :-( , 1 - беше си счупено)
Като офертата от представителството на Априлия включва и 15 % отстъпка:
687 - 104 = 583 лв

Т.е. в крайна сметка непланираните пари които трябва да сложа към мотоциклета са грубо казано 500лв, оттам и цената му ще стане 4000лв.

Съжалявам, но след като го обявих цяла седмица нямаше никакви желания към него и предположих, че ще сме си заедно и следващия сезон. Реших да го направя "пирфектен" (както е станало модерно за мотоциклетите :-) ), понеже смятам да прекарам около месец върху мотоциклет обикаляйки България, а тогава се очертаваше да си остане Априлията. Капарирал съм 250 лв., т.е. трябва да се доплати останалата част при получаването на частите. Ако има интерес начина на закупуване е прехвърляне на частите на новия купувач, който би трябвало да си ги вземе при пристигането им от Италия (в рамките на месец предполагам). Понеже капарираната сума е 250 лв., което е реално цената на частите които поемам аз (което не включва евентуалния акумулатор, маслото за смяна, семерингите за предницата, Top Case-ата и 5-те литра гориво които още важат като предложение) сметката е следната:
     Исканата цена от мен е 3417 (поемам 83 лв за глупостта си, чие съм тръгнал да закупувам части :-) )
     Прехвърляне на частите на Ваше име като следва да се доплатят 583 лв.

     В крайна сметка на Вас мотоциклета излиза 4000 лв.

Още веднъж се извинявам за промените.

П.С. Ако си остана с него, другата година със сигурност ще е 3500 или по-малко :-)!